Σχέδιο «φθηνά σπίτια» ετοιμάζεται να ρίξει στο προεκλογικό παιχνίδι η κυβέρνηση. Με μοχλό τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει να παρέμβει στην αγορά ακινήτων αγοράζοντας από τους κατασκευαστές σε τιμές χαμηλότερες των αγοραίων μέρος του αποθέματος των περίπου 200.000 απούλητων κατοικιών, που στη συνέχεια θα διατεθούν σε δικαιούχους.
Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι σημερινές υψηλές τιμές πώλησης των ακινήτων είναι ο βασικός λόγος που έχει παγώσει η αγορά ακινήτων και η οικοδομική δραστηριότητα. Υποστηρίζουν δε ότι με τη μαζική αγορά από τους κατασκευαστές αδιάθετων ακινήτων σε τιμές χαμηλότερες από τις σημερινές, θα συμπιεστούν οι τιμές και θα λειτουργήσει η αγορά. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, αυτό θα επιτευχθεί είτε γιατί τα ακίνητα αυτά που θα αγοραστούν από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) θα διατεθούν τελικά σε δικαιούχους του Οργανισμού οι οποίοι θα λάβουν τραπεζικό στεγαστικό δάνειο, είτε διότι πιστεύουν ότι με την παρέμβαση του ΟΕΚ θα δημιουργηθεί συνολικά μια χαμηλότερη βάση τιμών στην αγορά ακινήτων. Πρόκειται για ένα σχέδιο που, σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή του θα αποτελέσει ένα μεγάλο δώρο προς τους κατασκευαστές, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί από την τιμή στην οποία θα αγοράσει τις κατοικίες το Δημόσιο. Είναι παράλληλα και ένα σχέδιο με πολλά αγκάθια καθώς η επιτυχία του θα κριθεί σε μια σειρά από σημαντικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευθετηθούν, όπως το ύψος της τιμής στην οποία θα αγοράσει το Δημόσιο, το αν στον ΟΕΚ θα «φορτωθούν» και κατοικίες οι οποίες επειδή βρίσκονται σε άκρως υποβαθμισμένες περιοχές ουσιαστικά δεν εμφανίζουν κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον, και αν οι κατασκευαστές που θα ενταχθούν στο μέτρο και θα πουλήσουν κατοικίες στο Δημόσιο, θα ρίξουν τα σχετικά έσοδα που θα εξασφαλίσουν και πάλι στην οικοδομή για να τονώσουν την απασχόληση ή θα τα διακρατήσουν χωρίς ουσιαστικό όφελος για την πραγματική οικονομία.
Τα βασικά σημεία του σχεδίου
Τα βασικά σημεία του σχεδίου που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, είναι:
1. Η υποβολή δημόσιας προσφοράς του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας προς τους κατασκευαστές σε συγκεκριμένες τιμές ανά περιοχή. Θεωρείται βέβαιο ότι μεγάλο βάρος θα δοθεί στην αγορά κατοικιών σε περιοχές όπου υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματος των 200.000 κατοικιών (κυρίως δυτικά προάστια της Αθήνας και Μεσόγεια). Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο που θα προσφερθεί ανά περιοχή θα είναι, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν που ζητούν σήμερα για να πουλήσουν οι κατασκευαστές. Ατού για το Δημόσιο στη διαπραγμάτευση, όπως λένε τα ίδια στελέχη, θα είναι η αγορά μεγάλου αριθμού κατοικιών που θα αποτελεί δέλεαρ για τους κατασκευαστές για να πουλήσουν σε χαμηλή τιμή. Παράλληλα, αυτή η χαμηλή τιμή, όπως υποστηρίζουν, θα έχει θετικές επιπτώσεις αφού θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για το σύνολο της αγοράς ακινήτων και θα συμπιέσει τις τιμές σε όλες τις περιοχές. Σημειώνουν επίσης ότι η πτώση των τιμών θα λειτουργήσει ευνοϊκά και για το τραπεζικό σύστημα καθώς θα αυξηθούν οι χορηγήσεις δανείων που σήμερα έχουν παγώσει. Δεν είναι τυχαίο ότι τραπεζικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι σημαντικό μέρος του προβλήματος της υποχρηματοδότησης της αγοράς ακινήτων οφείλεται όχι στην ανεπάρκεια κεφαλαίων από τις τράπεζες αλλά στη μειωμένη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από τα νοικοκυριά λόγω των υψηλών τιμών. Όσον αφορά τα ποσά που θα απαιτηθούν για την αγορά των αδιάθετων ακινήτων, τα ί δια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι θα εξασφαλιστούν με μερική περικοπή του κατασκευαστικού προγράμματος του ίδιου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αλλά και με δανεισμό.
2. Η αύξηση του συντελεστή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για τους κατασκευαστές από το 0,1% της αντικειμενικής στο 0,6%. Πρόκειται για μέτρο το οποίο στοχεύει στην αύξηση του κόστους «διακράτησης των ακινήτων» από τους κατασκευαστές. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμη μέτρο πίεσης προς τους κατασκευαστές για να ρίξουν τις τιμές.
3. Η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του ΟΕΚ. Προωθούνται νέα προγράμματα επιδότησης επιτοκίου για τους τριτέκνους καθώς και νέα προγράμματα στέγασης.
4. Η διεύρυνση της φοροαπαλλαγής για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με στεγαστικό δάνειο για δύο ή τρία χρόνια. Ενώ σήμερα εκπίπτει από τον φόρο το 20% των τόκων του στεγαστικού δανείου, προωθείται η έκπτωση των τόκων από το εισόδημα που οδηγεί ουσιαστικά σε έκπτωση από τον φόρο έως και του 40% των τόκων. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να επεκταθεί η φοροαπαλλαγή και σε όσους έχουν ήδη στεγαστικό δάνειο μετά το 2003 οπότε και ψαλιδίστηκε η φοροαπαλλαγή (μέχρι το τέλος του 2002 ίσχυε η έκπτωση των τόκων από το εισόδημα). Επίσης, υπάρχουν εισηγήσεις για παροχή έκπτωσης από τον φόρο και για όσους αγοράζουν δεύτερη κατοικία με στεγαστικό δάνειο (π.χ. εξοχικό κ.λπ.).
5. Η αύξηση της επιδότησης του επιτοκίου για την αγορά επαγγελματικής στέγης.
6. Η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων για όσους αγοράζουν δεύτερη κατοικία. Ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται σήμερα με ποσοστό 9%-11% επί της αντικειμενικής τιμής και μελετάται να μειωθεί στο 7% ή και χαμηλότερα.
Μέσα Μαΐου ανοίγουν τα χαρτιά τους για τους ημιυπαίθριους
ΣΤΑ ΜΕΣΑτου επόμενου μήνα αναμένεται να ανοίξουν από το ΥΠΕΧΩΔΕ τα χαρτιά τους για το τι πρόκειται να γίνει με τους ημιυπαίθριους. Το κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων αποτελεί σήμερα τη Νούμερο 1 πολεοδομική παράβαση σε όλη τη χώρα, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις αφορά περισσότερα από 90% των διαμερισμάτων. Το πώς θα διευθετηθεί το ζήτημα αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό για το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μέχρι στιγμής, από το υπουργείο τηρούν για το θέμα σιγήν ιχθύος και παραπέμπουν στην Επιτροπή που έχει συσταθεί με υπηρεσιακούς παράγοντες. Ήδη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που έχουν κλειστεί παρανόμως. «Νομιμοποίηση δεν γίνεται. Μπορεί να γίνει τακτοποίηση, με την έννοια ότι δεν θα μπορεί να κατεδαφιστεί», έχει δηλώσει.
Στοχεύουν σε έσοδα 1 δισ. ευρώ
Η αναμενόμενη τακτοποίηση του θέματος εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με το ποσό προστίμου που θα επιβληθεί. Και εδώ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, βρίσκεται ένα από τα αγκάθια για τη διευθέτηση του ζητήματος. «Αν πρόκειται να πληρωθεί ποσό από 4.000 έως 5.000 ευρώ ανά διαμέρισμα, ελάχιστοι είναι οι ιδιοκτήτες που θα ανταποκριθούν και το μέτρο δεν θα βρει καμία ανταπόκριση», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς. «Η τακτοποίηση έχει νόημα αν το πρόστιμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση δεν υπερβαίνει κατά μέσο όρο τα 1.000 ευρώ ανά διαμέρισμα». Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Δημήτρης Καψιμάλης, «τόσο από το ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και από το υπουργείο Οικονομικών που θα εισπράξει τα έσοδα, βολιδοσκοπούν την κατάσταση αφήνοντας να διαρρεύσει κάθε φορά και διαφορετικό ποσό για το πρόστιμο διατήρησης. Αν είναι πάνω από 50-100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους περισσότερους ιδιοκτήτες να πάνε να τακτοποιήσουν το ζήτημα, αφού χωρίς να γίνει καταγγελία στην Πολεοδομία δεν γίνεται κανένας έλεγχος».
Το κλειδί στα χέρια των κατασκευαστών
ΠΑΡΑ τα θολά σημεία του σχεδίου που τελικά θα κρίνουν την αποτελεσματικότητά του, αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, Αριστοτέλης Καρυτινός. Κατ΄ αρχήν, το πρώτο και κυριότερο θέμα που πρέπει να διευκρινιστεί, αφορά τις τιμές στις οποίες θα αγοράσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) τα ακίνητα. Όπως σχολιάζει ο κ. Καρυτινός, προφανώς θα υπάρξει ένα πλαφόν, πάνω από το οποίο θα εξαιρούνται κάποιες πολύ ακριβές κατοικίες, και αντιστοίχως θα «πριμοδοτούνται» οι μεσαίου κόστους και οι φθηνότερες. Το δεύτερο θέμα αφορά τα κριτήρια που θα οριστούν για να ενταχθούν οι κατασκευαστές στο μέτρο. Ο ίδιος θεωρεί βέβαιο ότι θα υπάρξει συνωστισμός, καθώς τα απούλητα διαμερίσματα είναι κάτω από 100.000 (κατά τους κατασκευαστές) και μεταξύ 150.000-200.000 κατά κάποιους άλλους. Επομένως- λέει το στέλεχος της Εθνικής- είναι πάρα πολλοί αυτοί που θα σπεύσουν να υπαχθούν σε μια τέτοια ρύθμιση, και άρα πρέπει να υπάρξει ένα μοντέλο βάσει του οποίου κάποιοι θα έχουν προτεραιότητα έναντι κάποιων άλλων, κ.ο.κ.
Το κρίσιμο σημείο
Ωστόσο, το πιο βασικό σημείο που θα κρίνει κατά πόσο θα ωφεληθεί ευρύτερα η κτηματαγορά, σχετίζεται με το αν οι κατασκευαστές που θα εισπράξουν χρήματα από τον ΟΕΚ, θα τα επανεπενδύσουν σε νέες οικοδομές. «Αν διοχετεύσουν τα χρήματα που θα πάρουν από τον ΟΕΚ στην κατασκευή νέων οικοδομών, ασφαλώς και θα ευεργετηθεί ευρύτερα η κτηματαγορά, η απασχόληση στα δεκάδες οικοδομικά επαγγέλματα, κ.λπ. Διαφορετικά, θα ωφεληθούν μόνο όσοι θα ξεφορτωθούν κάποια από τα ακίνητα του στοκ τους», λέει ο κ. Καρυτινός. Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα αφορά τον φορέα που θα εκτιμήσει τα ακίνητα, που θα τα κοστολογήσει για να διαπιστώσει αν πράγματι κοστίζουν τόσο όσο αναφέρουν οι κατασκευαστές τους. Πιθανώς εδώ ο ΟΕΚ να χρειαστεί και τη συνδρομή κάποιων εκτιμητών από την αγορά.
Πηγή: digital.tanea.gr
World House Real Estate TV
Wednesday, April 22, 2009
Monday, April 13, 2009
Γενικά: Προσδοκία για πτώση στις τιμές ακινήτων
Ποσοστό 7% των πολιτών δηλώνουν ότι πρόκειται να προβούν σε αγορά ακινήτου, ενώ άλλο ένα 6% δηλώνει ότι ίσως να αγοράσει, ανάλογα με τα οικονομικά του, ενώ η προσδοκία σε ποσοστό 42% είναι ότι οι τιμές θα πέσουν.
Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 602 ατόμων, αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 30-55 ετών, κατά το χρονικό διάστημα 16/2 - 23/2/2009. Αναλυτικότερα τα βασικά της συμπεράσματα έχουν ως εξής:
Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 602 ατόμων, αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 30-55 ετών, κατά το χρονικό διάστημα 16/2 - 23/2/2009. Αναλυτικότερα τα βασικά της συμπεράσματα έχουν ως εξής:
Μέσα στο 2009, το 7% των ερωτώμενων δήλωσαν ότι πρόκειται να προβούν σε αγορά ακινήτου, ενώ άλλο ένα 6% δήλωσαν ότι ίσως θα αγοράσουν. Αυτοί που σκοπεύουν να αγοράσουν, δήλωσαν ότι θα αγοράσουν κατά μέσο όρο 1,2 ακίνητα. Από αυτούς που είπαν ότι ίσως αγοράσουν (6%), οι βασικότεροι λόγοι που θα επηρεάσουν την απόφασή τους είναι οικονομικοί (72%).
Η μεγάλη πλειοψηφία (56%) δήλωσε ότι θα αγοράσει διαμέρισμα, το 25% δήλωσαν ότι θα αγοράσει οικόπεδο/αγροτεμάχιο, το 14% μεζονέτα/ μονοκατοικία, ενώ το υπόλοιπο 5% δήλωσαν ότι θα αγοράσουν επαγγελματικό χώρο. Από αυτούς που δήλωσαν ότι ίσως προβούν σε κάποια αγορά μέσα στο 2009, αυτή η αγορά αφορά κατά 50% σε διαμέρισμα, κατά 33% σε οικόπεδο/αγροτεμάχιο και κατά 17% σε μεζονέτα/μονοκατοικία.
Το 40% δήλωσε ότι θα αγοράσουν νεόδμητο, το 40% μεταχειρισμένο, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 20%, οι οποίοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη. Το 43% δήλωσε ότι η αγορά θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια δανείου, ενώ άλλο ένα 43% δήλωσε ότι το ποσό της αγοράς θα είναι συνδυασμός δανεισμού και ιδίων κεφαλαίων. Σκοπός αυτής της αγοράς, το 72% δήλωσαν ότι θα είναι η ιδία χρήση, το 14% η επένδυση και το υπόλοιπο 14% και τα δύο.
Σχετικά με την πορεία των τιμών των ακινήτων και συγκρίνοντας τις τωρινές τιμές με αυτές που ίσχυαν 12 μήνες πριν, σχεδόν οι μισοί (48%) ερωτώμενοι θεωρούν ότι οι σημερινές τιμές είναι χαμηλότερες, ενώ 1 στους 3 (35%) ότι έχουν παραμείνει ίδιες. Συγκρίνοντας τις τωρινές τιμές με αυτές που θα διαμορφωθούν μετά από 12 μήνες, οι 4 στους 10 (42%) πιστεύουν ότι οι τιμές θα γνωρίσουν μείωση, ενώ το υπόλοιπο 58% πιστεύουν ότι οι τιμές είτε θα παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα είτε θα αυξηθούν.
Σχετικά με την πορεία των τιμών των ακινήτων και συγκρίνοντας τις τωρινές τιμές με αυτές που ίσχυαν 12 μήνες πριν, σχεδόν οι μισοί (48%) ερωτώμενοι θεωρούν ότι οι σημερινές τιμές είναι χαμηλότερες, ενώ 1 στους 3 (35%) ότι έχουν παραμείνει ίδιες. Συγκρίνοντας τις τωρινές τιμές με αυτές που θα διαμορφωθούν μετά από 12 μήνες, οι 4 στους 10 (42%) πιστεύουν ότι οι τιμές θα γνωρίσουν μείωση, ενώ το υπόλοιπο 58% πιστεύουν ότι οι τιμές είτε θα παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα είτε θα αυξηθούν.
Ακόμη σύμφωνα με την ίδια έρευνα όσοι θα προβούν σίγουρα σε κάποια ενοικίαση μέσα στο 2009, αυτή θα αφορά κατά 67% σε κάποιο διαμέρισμα και κατά 33% σε επαγγελματικό χώρο. Από αυτούς που δήλωσαν ότι ίσως προβούν σε κάποια ενοικίαση, αλλά ακόμη το σκέφτονται, η ενοικίαση αυτή αφορά κατά συντριπτική πλειοψηφία (76%) σε κάποιο διαμέρισμα, κατά 12% σε μεζονέτα/μονοκατοικία και κατά 12% σε επαγγελματικό χώρο.
Wednesday, April 8, 2009
Γενικά: ΜΕΣΙΤΕΣ: οι καλοί, οι κακοί και οι... άσχετοι
Ο «ΚΑΚΟΣ» ΜΕΣΙΤΗΣ
Ενα από τα συνήθη «κόλπα» που ενδέχεται να συναντήσετε κατά τη συναλλαγή μ' έναν μεσίτη, είναι να σας ζητηθεί η πληρωμή προκαταβολής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μεσιτών Αθηνών - Αττικής, κ. Γιάννη Ρεβύθη, αυτό το αίτημα είναι μια σαφής ένδειξη ότι ο μεσίτης ενδεχομένως να μην είναι επαγγελματίας.
Οπως αναφέρει, καμία σύμβαση ή συναλλαγή δεν πρέπει να γίνεται χωρίς την παρουσία δικηγόρου. Ποτέ δεν πρέπει να υπογράφετε κάποιο έγγραφο χωρίς τον δικηγόρο σας. «Η παρουσία δικηγόρου, από την αρχή έως το τέλος της διαδικασίας πώλησης, αγοράς ή μίσθωσης ακινήτου, διασφαλίζει τα συμφέροντα του κόσμου», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ρεβύθης. Αλλο ένα στοιχείο που αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι ο μεσίτης δεν είναι αξιόπιστος, είναι όταν σας ζητεί χρήματα για έξοδα του γραφείου, σχετικά με την υπόθεσή σας. «Οι νόμιμοι μεσίτες δεν προεισπράττουν χρήματα για έξοδα πώλησης, εύρεσης ή μίσθωσης ακινήτου, ούτε φυσικά για διαφημιστικές καταχωρίσεις ή αγγελίες», επισημαίνει ο κ. Ρεβύθης. Τα έξοδα αυτά αποτελούν μέρος της αμοιβής κάθε μεσιτικού γραφείου, η οποία καταβάλλεται μόνο αν φέρει εις πέρας το μέρος της υποχρέωσης που έχει αναλάβει απέναντί σας. Σημειώνεται όμως ότι οφείλει να πληρωθεί αν υποδείξει στον πελάτη την «ευκαιρία», δηλαδή αν παρουσιάσει το ακίνητο που καλύπτει τις ανάγκες του πελάτη του και εφόσον ασφαλώς η συναλλαγή ολοκληρωθεί.
Οσον αφορά το ζήτημα της αμοιβής, ο καλύτερος τρόπος εξασφάλισης είναι η υπογραφή μιας εντολής, όπου οι δύο πλευρές θα συμφωνούν την προμήθεια και την αμοιβή του μεσίτη. Οσον αφορά τις αγοραπωλησίες, είθισται ο μεσίτης να λαμβάνει το 2% από την αξία του συμβολαίου από τον αγοραστή και το 2% από τον πωλητή. Στην περίπτωση των ενοικιοστασίων λαμβάνει ένα ενοίκιο από τον ιδιοκτήτη και ένα από τον μισθωτή.
Ασφαλώς, όταν πράττει τα αντίθετα απ' όσα αναφέρονται παραπάνω, ήτοι αν είναι σωστά και έγκυρα πληροφορημένος για την κτηματαγορά της περιοχής, την οποία καλύπτει, αν δεν προσπαθεί να αποσπάσει χρήματα από την πρώτη στιγμή, ή χρήματα τα οποία δεν δικαιολογούνται από τη φύση του επαγγέλματος και τον τρόπο λειτουργίας του, όπως π.χ. την προείσπραξη εξόδων του γραφείου για την καταχώριση αγγελιών κ.ο.κ.
Αντίστοιχα, ο μεσίτης που γνωρίζει καλά τη δουλειά του, οφείλει να είναι σε θέση να προασπίζει τα συμφέροντα των πελατών του, τόσο των πωλητών όσο και των αγοραστών ακινήτων. Αλλωστε, το βασικότερο στοιχείο στη δουλειά του μεσίτη είναι ο συνδυασμός των ακινήτων που διαθέτει προς πώληση με τις ανάγκες των πελατών - αγοραστών του. Σε περίπτωση, που αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει να εντοπίσει τα καταλληλότερα ακίνητα, με βάση τη γνώση που έχει για την κτηματαγορά και τις προσωπικές του γνωριμίες και επαφές με άλλα μεσιτικά γραφεία. Παράλληλα, ο επαγγελματίας μεσίτης είναι σε θέση να συμβουλέψει τον πελάτη του για τη σωστή τιμή πώλησης του ακινήτου του, αλλά και να τον κατευθύνει ανάλογα, όταν αναζητεί κάποιο ακίνητο. Από την πλευρά του όμως και ο ενδιαφερόμενος αγοραστής πρέπει να έχει υπόψη του ορισμένα στοιχεία, προτού απευθυνθεί σε κάποιον μεσίτη. Αυτά είναι κατ' αρχάς το ποσό, το οποίο μπορεί να δαπανήσει, η περιοχή ή οι περιοχές όπου επιθυμεί να αποκτήσει ακίνητο και οι προδιαγραφές του σπιτιού (π.χ. διαμέρισμα, ή μονοκατοικία, επιφάνεια κ.ο.κ.).
Ο επαγγελματίας μεσίτης γνωρίζει ακόμα και τα έντυπα που έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση όσον αφορά τις αγγελίες ακινήτων που ενδιαφέρεται να καταχωρίσει. Μια καλά στοχευμένη αγγελία έχει κατά κανόνα θετικό αποτέλεσμα, τόσο για τον μεσίτη όσο και για τον πελάτη του.
Ενα από τα συνήθη «κόλπα» που ενδέχεται να συναντήσετε κατά τη συναλλαγή μ' έναν μεσίτη, είναι να σας ζητηθεί η πληρωμή προκαταβολής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μεσιτών Αθηνών - Αττικής, κ. Γιάννη Ρεβύθη, αυτό το αίτημα είναι μια σαφής ένδειξη ότι ο μεσίτης ενδεχομένως να μην είναι επαγγελματίας.
Οπως αναφέρει, καμία σύμβαση ή συναλλαγή δεν πρέπει να γίνεται χωρίς την παρουσία δικηγόρου. Ποτέ δεν πρέπει να υπογράφετε κάποιο έγγραφο χωρίς τον δικηγόρο σας. «Η παρουσία δικηγόρου, από την αρχή έως το τέλος της διαδικασίας πώλησης, αγοράς ή μίσθωσης ακινήτου, διασφαλίζει τα συμφέροντα του κόσμου», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ρεβύθης. Αλλο ένα στοιχείο που αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι ο μεσίτης δεν είναι αξιόπιστος, είναι όταν σας ζητεί χρήματα για έξοδα του γραφείου, σχετικά με την υπόθεσή σας. «Οι νόμιμοι μεσίτες δεν προεισπράττουν χρήματα για έξοδα πώλησης, εύρεσης ή μίσθωσης ακινήτου, ούτε φυσικά για διαφημιστικές καταχωρίσεις ή αγγελίες», επισημαίνει ο κ. Ρεβύθης. Τα έξοδα αυτά αποτελούν μέρος της αμοιβής κάθε μεσιτικού γραφείου, η οποία καταβάλλεται μόνο αν φέρει εις πέρας το μέρος της υποχρέωσης που έχει αναλάβει απέναντί σας. Σημειώνεται όμως ότι οφείλει να πληρωθεί αν υποδείξει στον πελάτη την «ευκαιρία», δηλαδή αν παρουσιάσει το ακίνητο που καλύπτει τις ανάγκες του πελάτη του και εφόσον ασφαλώς η συναλλαγή ολοκληρωθεί.
Οσον αφορά το ζήτημα της αμοιβής, ο καλύτερος τρόπος εξασφάλισης είναι η υπογραφή μιας εντολής, όπου οι δύο πλευρές θα συμφωνούν την προμήθεια και την αμοιβή του μεσίτη. Οσον αφορά τις αγοραπωλησίες, είθισται ο μεσίτης να λαμβάνει το 2% από την αξία του συμβολαίου από τον αγοραστή και το 2% από τον πωλητή. Στην περίπτωση των ενοικιοστασίων λαμβάνει ένα ενοίκιο από τον ιδιοκτήτη και ένα από τον μισθωτή.
Ο ΜΗ ΓΝΩΣΤΗΣ
Ενας μεσίτης οφείλει να είναι καλά πληροφορημένος για τα χαρακτηριστικά της περιοχής που καλύπτει. Για παράδειγμα, οφείλει να είναι γνώστης πληροφοριών, όπως οι κρατούσες τιμές των ακινήτων της περιοχής, οι ισχύοντες συντελεστές δόμησης, οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης, τα σχέδια πόλεως και τι προβλέπουν για κάθε σημείο, οι αντικειμενικές αξίες κ.ο.κ.
Ο μόνος τρόπος για να το διαπιστώσει κανείς αυτό, είναι ασφαλώς να του θέσει τα σχετικά ερωτήματα. Κατά περίπτωση, ένας καλά πληροφορημένος και έμπειρος μεσίτης είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμα και γραφειοκρατικά ζητήματα, όπως π.χ. ποια έγγραφα χρειάζονται για την πώληση ενός ακινήτου. Κατά τον κ. Ρεβύθη, ο μεσίτης δεν οφείλει να τα γνωρίζει, αλλά καλό είναι να έχει τέτοια στοιχεία υπόψη του.
Ο μόνος τρόπος για να το διαπιστώσει κανείς αυτό, είναι ασφαλώς να του θέσει τα σχετικά ερωτήματα. Κατά περίπτωση, ένας καλά πληροφορημένος και έμπειρος μεσίτης είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμα και γραφειοκρατικά ζητήματα, όπως π.χ. ποια έγγραφα χρειάζονται για την πώληση ενός ακινήτου. Κατά τον κ. Ρεβύθη, ο μεσίτης δεν οφείλει να τα γνωρίζει, αλλά καλό είναι να έχει τέτοια στοιχεία υπόψη του.
Ο ΚΑΛΟΣ ΜΕΣΙΤΗΣ
Ασφαλώς, όταν πράττει τα αντίθετα απ' όσα αναφέρονται παραπάνω, ήτοι αν είναι σωστά και έγκυρα πληροφορημένος για την κτηματαγορά της περιοχής, την οποία καλύπτει, αν δεν προσπαθεί να αποσπάσει χρήματα από την πρώτη στιγμή, ή χρήματα τα οποία δεν δικαιολογούνται από τη φύση του επαγγέλματος και τον τρόπο λειτουργίας του, όπως π.χ. την προείσπραξη εξόδων του γραφείου για την καταχώριση αγγελιών κ.ο.κ.
Αντίστοιχα, ο μεσίτης που γνωρίζει καλά τη δουλειά του, οφείλει να είναι σε θέση να προασπίζει τα συμφέροντα των πελατών του, τόσο των πωλητών όσο και των αγοραστών ακινήτων. Αλλωστε, το βασικότερο στοιχείο στη δουλειά του μεσίτη είναι ο συνδυασμός των ακινήτων που διαθέτει προς πώληση με τις ανάγκες των πελατών - αγοραστών του. Σε περίπτωση, που αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει να εντοπίσει τα καταλληλότερα ακίνητα, με βάση τη γνώση που έχει για την κτηματαγορά και τις προσωπικές του γνωριμίες και επαφές με άλλα μεσιτικά γραφεία. Παράλληλα, ο επαγγελματίας μεσίτης είναι σε θέση να συμβουλέψει τον πελάτη του για τη σωστή τιμή πώλησης του ακινήτου του, αλλά και να τον κατευθύνει ανάλογα, όταν αναζητεί κάποιο ακίνητο. Από την πλευρά του όμως και ο ενδιαφερόμενος αγοραστής πρέπει να έχει υπόψη του ορισμένα στοιχεία, προτού απευθυνθεί σε κάποιον μεσίτη. Αυτά είναι κατ' αρχάς το ποσό, το οποίο μπορεί να δαπανήσει, η περιοχή ή οι περιοχές όπου επιθυμεί να αποκτήσει ακίνητο και οι προδιαγραφές του σπιτιού (π.χ. διαμέρισμα, ή μονοκατοικία, επιφάνεια κ.ο.κ.).
Ο επαγγελματίας μεσίτης γνωρίζει ακόμα και τα έντυπα που έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση όσον αφορά τις αγγελίες ακινήτων που ενδιαφέρεται να καταχωρίσει. Μια καλά στοχευμένη αγγελία έχει κατά κανόνα θετικό αποτέλεσμα, τόσο για τον μεσίτη όσο και για τον πελάτη του.
Πηγή:Kathimerini
Wednesday, April 1, 2009
Γενικά: Πού θα κάτσουν οι τιμές των ακινήτων το 2009
Αέρας» 15% στις τιμές των κατοικιών εξακολουθεί να υπάρχει και να καταβάλλεται, παρά την περυσινή υποχώρηση και το «ξεφούσκωμα» αναμένεται ως το τέλος του 2009 αν επαληθευθεί το επικρατέστερο σενάριο για την πορεία της κτηματαγοράς, δηλαδή το σενάριο που προβλέπει ότι οι τράπεζες θα αυξήσουν σταδιακά τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων. Αν, αντίθετα, οι νέες εκταμιεύσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα, τότε η υποχώρηση των τιμών μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Τα στοιχεία προκύπτουν από μελέτη του κ. Ν. Γιαννουλέλη, συμβούλου διαχείρισης ακινήτων, για την αγορά κατοικίας, που εξετάζει την πορεία των τιμών τα τελευταία τριάντα χρόνια σε συνάρτηση με το ΑΕΠ, τους μισθούς και τα ενοίκια, για να υπολογίσει το «εύλογο» επίπεδο τιμών που δικαιολογείται από τα τωρινά μεγέθη της οικονομίας. Η πρόβλεψη για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους είναι πλέον η πλειοψηφούσα άποψη μεταξύ των ειδικών της κτηματαγοράς, όπως προκύπτει από το πρόσφατο συνέδριο του Ινστιτούτου Εκτιμητικής αλλά και από την τελευταία έρευνα συγκυρίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας που έδειξε ότι το 62% των επαγγελματιών της αγοράς αναμένουν πτώση των τιμών αυτή τη χρονιά.
Τα ενοίκια
Υποχώρηση
Τα στοιχεία προκύπτουν από μελέτη του κ. Ν. Γιαννουλέλη, συμβούλου διαχείρισης ακινήτων, για την αγορά κατοικίας, που εξετάζει την πορεία των τιμών τα τελευταία τριάντα χρόνια σε συνάρτηση με το ΑΕΠ, τους μισθούς και τα ενοίκια, για να υπολογίσει το «εύλογο» επίπεδο τιμών που δικαιολογείται από τα τωρινά μεγέθη της οικονομίας. Η πρόβλεψη για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους είναι πλέον η πλειοψηφούσα άποψη μεταξύ των ειδικών της κτηματαγοράς, όπως προκύπτει από το πρόσφατο συνέδριο του Ινστιτούτου Εκτιμητικής αλλά και από την τελευταία έρευνα συγκυρίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας που έδειξε ότι το 62% των επαγγελματιών της αγοράς αναμένουν πτώση των τιμών αυτή τη χρονιά.
Τα ενοίκια
Σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Γιαννουλέλη, οι τιμές των κατοικιών ανέβαιναν μετά το 1995 με αυξανόμενο ρυθμό με αφορμή την απελευθέρωση των ενοικίων, τη μεγάλη πτώση των επιτοκίων καταθέσεων και στεγαστικών δανείων, αλλά και την προεξόφληση θετικών εξελίξεων για τη χώρα, όπως ήταν η ΟΝΕ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης η εισροή μεγάλου αριθμού μεταναστών, που αύξησε τη ζήτηση στέγης. Ομως οι τιμές φούσκωσαν αδικαιολόγητα και για λόγους που συνδέονται με κερδοσκοπική σπέκουλα το 2005, στις παραμονές της επιβολής ΦΠΑ στα νεόδμητα και της ταυτόχρονης αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
Δημιουργήθηκε τότε τεχνητή ζήτηση από νοικοκυριά που έσπευσαν να αγοράσουν σπίτι πληρώνοντας «καπέλα» στις τιμές, καθώς επικράτησε η θεωρία ότι τα φορολογικά μέτρα θα ανέβαζαν στα ύψη το κόστος απόκτησης στέγης. Ο κύκλος αυτός χρηματοδοτήθηκε από τις χωρίς δυσκολία εγκρίσεις στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, ακόμη και για το 100% της εμπορικής αξίας των σπιτιών, με χαλαρά κριτήρια.
Υποχώρηση
Η «φούσκα» έσπασε το 2008 με υποχώρηση των τιμών γύρω στο 15% κατά μέσο όρο. Ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν γιατί, όπως τονίζει ο κ. Γιαννουλέλης, «υπάρχει τεράστια αδιαφάνεια στην αγορά, η οποία σε συνδυασμό με το δραματικό περιορισμό των αγοραπωλησιών δεν επιτρέπει τη συλλογή αξιόπιστου δείγματος στοιχείων, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Παράλληλα, οι κατασκευαστές προχώρησαν σε παροχές σε είδος, όπως π.χ. δωρεάν θέσεις στάθμευσης, κάλυψη των εξόδων για σύνδεση στα δίκτυα κοινής ωφέλειας, δωρεάν ποιοτική αναβάθμιση των κατοικιών, πληρωμή τμήματος του τιμήματος με άτοκες συναλλαγματικές κ.λπ. που αντιστοιχούν στο 5% της αξίας μιας κατοικίας, το οποίο όμως δεν φαίνεται στις τιμές».Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η μελέτη είναι ότι «η πτώση θα επιταχυνθεί το 2009 και περί το τέλος του έτους οι τιμές θα διαμορφωθούν στα επίπεδα που δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας σήμερα, στα επίπεδα δηλαδή της δίκαιης και εύλογης αποτίμησης, που φαίνονται στον πίνακα».
Πηγή: e-tipos.com
Subscribe to:
Posts (Atom)