World House Real Estate TV

Wednesday, February 11, 2009

Πτώση τιμών και ζήτησης στην αγορά ακινήτων το 2008, ανησυχία για το 2009

Οι -αποπληθωρισμένες- τιμές των ακινήτων παρουσιάζουν πτώση κατά τουλάχιστον 5% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, ενώ κατά το ίδιο ποσοστό μειώθηκαν και οι πωλήσεις το 2008.
Αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, τότε η πτώση ανέρχεται έως 12% σε σύγκριση με το 2007.
Οι -λίγοι και διστακτικοί- αγοραστές στρέφονται σε μικρότερα και παλαιότερα ακίνητα. Τέσσερα στα πέντε ακίνητα που μεταβιβάστηκαν το 2008 ήταν μεταχειρισμένα, ενώ ένα στα τέσσερα εμβαδού από 71 ως 90 τετραγωνικά μέτρα.
Τα ποσοστά αυτά είναι πανομοιότυπα με αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2007. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά την άποψη ότι οι έλληνες αγοραστές αναζητούν κυρίως παλαιές κατοικίες μεσαίου εμβαδού, τις οποίες προτιμούν για οικονομικούς κυρίως λόγους, έναντι των νεόδμητων, ενώ ένα στα τέσσερα ακίνητα ήταν ηλικίας άνω των 30 ετών. «Οι αγοραστές παραμένουν αρκετά επιφυλακτικοί, χωρίς πάντως να καταγράφεται προς το παρόν δραστική πτώση στις πραγματικές μέσες τιμές πώλησης, που θα οδηγούσε σε εικόνα απότομης διόρθωσης» δηλώνει στο Βήμα ο διευθύνων σύμβουλος της Αspis Real Εstate Μιλτ.Επιθυμιάδης. «Είναι προφανές ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό απόθεμα διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών, ωστόσο,όπως φαίνεται και από τη συνεχή πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, οι εργολάβοι οικοδομών έχουν διατηρήσει τα τελευταία χρόνια επιφυλακτική στάση αποφεύγοντας νέες αναπτύξεις» συμπλήρωσε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Re/Μax Ελλάς Στ.Σαμολαδάς επισήμανε ότι «στην Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχουμε δει ακόμη σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα μιας ουσιαστικής κρίσης ,ενώ η ελληνική κτηματαγορά, έχοντας αρκετά πιο σταθερές βάσεις έναντι άλλων χωρών, δέχθηκε ως τώρα μικρότερες επιπτώσεις. Τα ακίνητα στην Ελλάδα ποτέ δεν έπαψαν να αποτελούν την ασφαλέστερη επένδυση σε σύγκριση με άλλες μορφές επένδυσης,ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης».
Πηγή: in.gr

No comments: