World House Real Estate TV

Friday, March 13, 2009

Γενικά: Σε στενωπό η αγορά ακινήτων και στην Ελλάδα

Παρατεταμένη κρίση με... άγνωστη ημερομηνία λήξης περνάει ο κλάδος ακινήτων στην Ελλάδα, γεγονός που δεν έχει να κάνει μόνο με τη φειδώ με την οποία παρέχονται τα δανειακά κεφάλαια από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αλλά κυρίως με την καχυποψία των επενδυτών απέναντι στην ελληνική αγορά. Οικονομική ύφεση και εγγενή προβλήματα, όπως τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η έλλειψη κατάλληλων υποδομών και ποιοτικής υλικοτεχνικής υποστήριξής τους, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, που κάνει τους επενδυτές να βλέπουν αν όχι με φόβο, σίγουρα με καχυποψία το real estate στη χώρα μας. Το βέβαιο είναι ότι το 2009 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο έτος συνολικά για την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Η αιτία αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε πρόσφατη έρευνα της PricewaterhouseCoopers, σύμφωνα με την οποία «τα κεφάλαια για ακίνητα θα εξακολουθήσουν να παρέχονται με φειδώ, τόσο στην κεφαλαιαγορά όσο και στα δάνεια», με διάχυτη την αβεβαιότητα για τις πιθανότητες αναστροφής αυτής της τάσης.

Έντονη ανησυχία
Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι επαγγελματίες του κλάδου βλέπουν την εποχή με τις χρυσές υπεραξίες να έχει παρέλθει. Το δυσοίωνο σκηνικό αποτύπωσε η πανευρωπαϊκή έρευνα της PricewaterhouseCoopers για λογαριασμό του Urban Land Institute, που δραστηριοποιείται σε 87 χώρες με περισσότερα από 40.000 μέλη. Με τη συμμετοχή πληθώρας ξένων αναλυτών, η έρευνα, με τίτλο «Emerging Trends in Real Estate Europe 2009», παίζει το ρόλο δημοσκόπησης για τις κινήσεις, τον προσανατολισμό και τις διαθέσεις της ευρωπαϊκής αγοράς. Οι διόλου θετικές προοπτικές που αποσπά το εγχώριο real estate μεταφράζονται σε συστάσεις προς επίδοξους επενδυτές αλλά και τους ήδη συμμετέχοντες του κλάδου. Οι συστάσεις έχουν τη μορφή δύο κύριων επιλογών: είτε της άμεσης «πώλησης» των ακινήτων για να γλιτώσουν τα χειρότερα από μία νέα κατακόρυφη πτώση τιμών είτε υπομονή έως ότου -κι αν- έρθουν καλύτερες μέρες.


Πτωτική τάση
Τούτο διαφαίνεται άλλωστε από την κατακόρυφη «βουτιά» των τιμών τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με πέρυσι στην αγορά ακινήτων για το πρώτο δίμηνο του 2009. Πρόκειται για συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής για την πορεία της ελληνικής κτηματαγοράς. Σημειώνεται δηλαδή μία συνεχιζόμενη -από το 2008- πτωτική τάση, η οποία φέτος εν μέσω κρίσης καλπάζει με τους ίδιους, αμείωτης έντασης ρυθμούς. Οι έντονες πτωτικές διακυμάνσεις αφορούν κυρίως σε περιοχές με μεγάλη προσφορά αδιάθετων κατοικιών (συνολικά στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 200.000), στα μεγάλης επιφάνειας διαμερίσματα και στις μεζονέτες.Παράλληλα, σημαντικά εμπόδια ανακύπτουν από τις τράπεζες. Η εκταμίευση ενός μέρους των 28 δισ. ευρώ δεν έχει σταθεί ικανή να ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στην αγορά, με αποτέλεσμα να σημειώνεται έντονη οικονομική «στεγνότητα», που δυσχεραίνει επενδυτικές πρωτοβουλίες. Έτσι οι επενδυτές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για τις επενδύσεις τους.



Δάνεια με το σταγονόμετρο
Στην καλύτερη των περιπτώσεων -όπως επισημαίνει η έρευνα της PricewaterhouseCoopers- η χορήγηση δανείου «πληρώνεται» ακριβά εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων χρηματοδότησης, που αποτελούν μία μόνο πτυχή της κακής επενδυτικής παρουσίας της Ελλάδας έναντι των υπόλοιπων 26 ευρωπαϊκών χωρών. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία από μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, που προβλέπουν ότι ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων θα υποχωρήσει στο 8% με 10% κατά το πλέον αισιόδοξο σενάριο, όταν πέρυσι έκλεισε στο 12%.«Να επιτελέσουν οι τράπεζες τον κοινωνικό ρόλο που απαιτούν οι περιστάσεις» ζητάει από τους τραπεζίτες ο Γιάννης Δημητρίου, ένας από τους νέους ανερχόμενους επαγγελματίες στο χώρο του real estate και ιδιοκτήτης της εταιρείας DIMITRIOU ΑΤΚΕ. Και διευκρινίζει ότι «το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει λάβει τις κρατικές εγγυήσεις για να τροφοδοτήσει με ρευστότητα την αγορά. Αυτό οφείλει να κάνει αντί να δημιουργεί προσκόμματα στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων και αρρυθμία στην πραγματική οικονομία. Το real estate δεν είναι τζόγος, είναι μακροχρόνια και σταθερή επένδυση, η οποία πρέπει να στηριχθεί. Και στην προκειμένη συγκυρία, οι τράπεζες καλούνται να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους» καταλήγει.

Ρίσκο η Ελλάδα
Στη λίστα της αξιολόγησης, η απαισιοδοξία γεννάται και για ακόμα δύο λόγους. Η Ελλάδα βαθμολογείται κάτω απ' τη βάση για τις περιορισμένες επενδυτικές και αναπτυξιακές προοπτικές της, καθώς και για το εκτεταμένο ρίσκο επένδυσης. Ιδιαίτερα αυτό το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού αποτελεί στην πραγματικότητα το βαρόμετρο της πρόθεσης των ξένων επενδυτών να έρθουν και να τοποθετηθούν στα ελληνικά ακίνητα. Η χώρα μας βρίσκεται κάπου στη μέση, με το Μόναχο, τη Ζυρίχη και το Αμβούργο να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, με το μικρότερο επενδυτικό ρίσκο και άρα τις υψηλότερες αποδόσεις. Αντιθέτως, Μαδρίτη, Δουβλίνο και Μόσχα θεωρούνται οι πιο επίφοβες αγορές, με επενδύσεις αμφίβολης αποδοτικότητας.

Ευκαιρίες στην Αθήνα για τους έχοντες ρευστό
Η έρευνα της PricewaterhouseCoopers είναι αναμεταδότης καλών «μαντάτων» μόνο για την Αθήνα, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πρωτεύουσα -παρά την κρίση- βελτιώνει την ελκυστικότητά της προς τους επενδυτές του real estate. Η Αθήνα ανέβηκε στην κατάταξη ως προς τις προοπτικές επένδυσης κατά τέσσερις θέσεις (21η θέση) και ακόμα περισσότερο ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης, καταλαμβάνοντας τη 12η θέση συνολικά μεταξύ των «27». Η επενδυτική δυναμική που εμφανίζει η Αθήνα δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες στα ακίνητα, που κινδυνεύουν όμως να μείνουν ανεκμετάλλευτες, αφού ο μεγάλος όγκος των ενδιαφερόμενων επενδυτών κινδυνεύει να... μείνει από ρευστό. Αυτό επιβεβαιώνει με δηλώσεις του και ο κ. Χάρης Κυριαζής, partner της PricewaterhouseCoopers, τονίζοντας ότι «όσοι έχουν ρευστό για επένδυση θα έχουν ευκαιρίες. Ωστόσο τα δάνεια εκτιμάται ότι θα είναι λίγα» συμπληρώνει.
Πηγή: citypress.gr

No comments: