World House Real Estate TV

Thursday, March 19, 2009

Γενικά: Διπλασιάστηκαν οι κατασχέσεις ακινήτων

Κρίση στα μεγάλα ακίνητα, στις μεζονέτες αλλά και στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από υπερπροσφορά, διαπιστώνουν οι ειδικοί της κτηματαγοράς, όπως τονίστηκε σε ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ). Οπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας, οι αγοραστές πλέον στρέφονται σε μικρότερες κατοικίες, κατά προτίμηση μεταχειρισμένες, αλλά και στο ενοίκιο, ενώ αναβάλουν επ' αόριστον πιθανή αγορά τους.

Οσον αφορά τις τιμές, η συμπεριφορά των κατασκευαστών ως προς την τιμολογιακή τους πολιτική εξαρτάται από το πόσο κινούνται με ίδια κεφάλαια ή με χρηματοδότηση, από την τιμή αγοράς της γης ή το ποσοστό αντιπαροχής και λοιπούς παράγοντες, με αποτέλεσμα κάποιοι κατασκευαστές υπό τις παρούσες συνθήκες να κάνουν εκπτώσεις και κάποιοι όχι. Μεγάλο πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν οι developers.

Στις φθηνές πάντως περιοχές παρατηρείται μία μείωση της τιμής κατά 10%, ενώ οι ζητούμενες τιμές είναι συνήθως κατά 5% έως 15% μεγαλύτερες των αγοραίων όπου γίνονται οι πράξεις.
Εντονότερη πάντως είναι η κρίση στην περιφέρεια όπως για παράδειγμα στην Κρήτη όπου η πτώση των αγοραπωλησιών το τελευταίο διάστημα, κυμαίνεται στο 50% με 55%. Ενδεικτικό της κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η κτηματαγορά του νησιού είναι ότι έχουν διπλασιαστεί οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί προσημειωμένων ιδιοκτησιών από τράπεζες κατά το 2008 σε σχέση με το 2007, ενώ έχουν τριπλασιαστεί τα καθυστερούμενα δάνεια.

Επιπλέον εξαιτίας της πολύ περιορισμένης ζήτησης έχουν αυξηθεί οι ακάλυπτες επιταγές, πολλές επιχειρήσεις από τον τουριστικό και κατασκευαστικό κλάδο κλείνουν, ενώ ο σύνολο των τουριστικών επενδύσεων που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν παίρνουν αναβολή για το 2010.

No comments: