World House Real Estate TV

Friday, June 12, 2009

Αισιόδοξες προβλέψεις για την αγορά κατοικίας

Πτώση 10% στις τιμές των κατοικιών προβλέπει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Εθνική Τράπεζα για την διετία 2009-2010, γεγονός που θα επιταχύνει την απορρόφηση των κατοικιών που δεν έχουν διατεθεί.

Ο αριθμός αυτών των σπιτιών, σύμφωνα με την Τράπεζα, ανήλθε πέρυσι στο ιστορικό υψηλό επίπεδο των 137.000, ενώ άλλες εκτιμήσεις έκαναν λόγο ακόμη και για 200 έως 250 χιλιάδες.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου της Εθνικής Τράπεζας, για την ελληνική αγορά κατοικίας αναφέρεται πως η οικοδομή έχει εισέλθει σε περίοδο σημαντικής διόρθωσης. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η οικοδομική δραστηριότητα έχει εισέλθει σε φάση έντονης διόρθωσης με τις επενδύσεις σε κατοικίες να μειώνονται κατά 29% το 2008, αντανακλώντας τις συνθήκες υπερβάλλουσας προσφοράς που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά ακινήτων κατά την ίδια περίοδο, αναφέρει η Τράπεζα.

Στο ίδιο δελτίο Τύπου αναφέρεται πως το απόθεμα απούλητων κατοικιών στην Ελλάδα αναμένεται να περιοριστεί στο επίπεδο των 70.000 κατοικιών, περίπου, στα τέλη του 2009, και στις 40.000 κατοικίες, στα μέσα του 2010, σηματοδοτώντας και τη διακοπή της πτωτικής τροχιάς στην οικοδομική δραστηριότητα για πρώτη φορά από το α’ εξάμηνο του 2007.
Υπό αυτό το σενάριο, η οικοδομική δραστηριότητα θα αφαιρέσει 1,6 ποσοστιαίες μονάδες από τον ετήσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2009 και θα έχει οριακά θετική συνεισφορά το 2010, ενώ η απασχόληση στον κλάδο θα μειωθεί περαιτέρω κατά 34.000 άτομα.

Στην ανακοίνωση της, η Εθνική εκτιμάται επίσης ότι η συνεχιζόμενη κάμψη στην κατασκευαστική δραστηριότητα καθώς και στις επιχειρηματικές επενδύσεις, όπως και η μείωση των εξαγωγών και η κόπωση στην ιδιωτική κατανάλωση θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 1,4% το 2009.

Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2009 - σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008 - καταγράφηκε μείωση κατά 8,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 17,3% στην επιφάνεια και κατά 14,9% στον όγκο.

Η ελληνική οικονομία είναι αποδέκτης των κλυδωνισμών από την αναμενόμενη μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 4% αλλά διατηρεί σχετικές αντοχές μέσω της αυξημένης κρατικής δαπάνης, της συγκριτικά ανθεκτικότερης αγοράς εργασίας καθώς και της μειωμένης εκροής αγοραστικής δύναμης στο εξωτερικό λόγω συρρίκνωσης των εισαγωγών, τονίζει η Εθνική Τράπεζα.

Η Εθνική αναφέρει παράλληλα ότι οι ευνοϊκές επιδράσεις από τις μειωμένες τιμές ενέργειας (κατά 17% συγκριτικά με τα περυσινά επίπεδα) και η κάμψη της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε χαμηλό 40-ετίας της τάξης του 1,3% το 2009, ενώ ο δομικός πληθωρισμός -- αν και μειωμένος -- θα παραμείνει σε επίπεδο οριακά υψηλότερο από 2,0%.

No comments: