World House Real Estate TV

Monday, June 8, 2009

ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

Νέα προϊόντα και κλείδωμα επιτοκίου στα στεγαστικά

Ανάκαμψη υπό προϋποθέσεις στις νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων από το φθινόπωρο προβλέπουν οι τραπεζίτες. Ήδη την εμφάνισή τους στην αγορά κάνουν νέα προϊόντα, ενώ ολοένα και περισσότεροι φλερτάρουν με τα σταθερά επιτόκια, καθώς τα στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι η εποχή του φθηνού χρήματος δεν θα διαρκέσει επ΄ άπειρον.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η σταθεροποίηση των αγορών σε διεθνές επίπεδο αποτελεί το πρώτο βήμα για την αναθέρμανση και των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα, οι εκταμιεύσεις των οποίων βρίσκονται σε κάθετη πτώση τους τελευταίους μήνες. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων έχει φρενάρει στο 7,8% έναντι περίπου διπλάσιου ποσοστού για το 2008 λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε από την πλευρά των υποψήφιων αγοραστών.

Παράλληλα, ακόμα και η πτώση των επιτοκίων δεν στάθηκε ήταν ικανή να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα, καθώς οι ενδιαφερόμενοι δεν προχώρησαν στην αγορά ακινήτου, φοβούμενοι την κρίση.

Η αλλαγή του κλίματος σε διεθνές επίπεδο, όμως, φαίνεται πως μεταφέρει τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα και στην ελληνική αγορά, που περιμένει πάντως μια σειρά από εξελίξεις προκειμένου να επανακάμψει.


Δύο «κλειδιά» για την ανάκαμψη
Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, δύο είναι τα βασικά «κλειδιά» προκειμένου να αναθαρρήσουν οι υποψήφιοι αγοραστές. Το πρώτο έχει να κάνει με τις κρατικές εγγυήσεις για την κρατική εγγύηση στα στεγαστικά δάνεια. Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής πάγωσε ουσιαστικά το μέτρο, καθώς ακόμα δεν έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος και δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Έτσι, οι όποιες επιπτώσεις αναμένονται από τον Σεπτέμβρη και μετά, όταν πλέον ξεκαθαρίσει το τοπίο και η αγορά «χωνέψει» τις αλλαγές που φέρνουν τα νέα μέτρα.

Η δεύτερη προϋπόθεση για την ανάκαμψη σχετίζεται με τις ίδιες τις τιμές των ακινήτων. Μέχρι στιγμής, στις περισσότερες περιοχές το κόστος αγοράς ενός διαμερίσματος παραμένει σταθερό με οριακές πτωτικές τάσεις και μεμονωμένες προσφορές από την πλευρά των κατασκευαστών. Ως αποτέλεσμα, οι αγοραστές τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας να αγοράσουν στέγη σε χαμηλότερη τιμή, παγώνοντας έτσι τα νέα δάνεια. Την ίδια στιγμή, όμως, οι κατασκευαστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ενδώσουν περιμένοντας από την πλευρά τους αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από τον Σεπτέμβριο, με αφορμή και την εφαρμογή των νέων μέτρων.


«Ναι» στα νέα προϊόντα, «όχι» σε προσφορές
Το «τρίγωνο» της κτηματαγοράς συμπληρώνουν οι τραπεζίτες, που το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να «ζεστάνουν» τις χορηγήσεις με δάνεια νέου τύπου. Ωστόσο, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ξεκινήσουν νέο πόλεμο προσφορών, με δώρα και μειωμένα επιτόκια, καθώς οι πληγές από την κρίση αλλά και την αύξηση των επισφαλειών είναι ακόμα νωπές στους ισολογισμούς τους.

Τα υβριδικά στεγαστικά δάνεια που συνδυάζουν το σταθερό με το κυμαινόμενο επιτόκιο και παράλληλα το ευρώ με το ελβετικό φράγκο είναι η νέα «μόδα» στο γκισέ.

Ουσιαστικά, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν να δελεάσουν νέους πελάτες συνδυάζοντας χαμηλότερα επιτόκια (μέσω ελβετικού φράγκου) χωρίς όμως να εκθέτουν τους πελάτες τους στο σύνολο του συναλλαγματικού κινδύνου ή το «ασανσέρ» των κυμαινόμενων επιτοκίων. Επιπλέον, δημοφιλή είναι τα ευέλικτα στεγαστικά δάνεια, τα οποία δίνουν στους πελάτες τη δυνατότητα να παραλείψουν μία ή περισσότερες δόσεις κάθε χρόνο ή ακόμα και να παγώσουν τις οφειλές τους για διάστημα έως 12 μηνών, αν αντιμετωπίσουν κάποιο οικονομικό πρόβλημα.


Επανέρχονται τα σταθερά επιτόκια
Παράλληλα, ολοένα και περισσότεροι τραπεζίτες «κλείνουν το μάτι» στα σταθερά επιτόκια προτείνοντας σε παλιούς και νέους πελάτες να κλειδώσουν μέσα στους επόμενους μήνες τις οφειλές τους. Μπορεί η αναλογία κυμαινόμενων/ σταθερών επιτοκίων να φτάνει το 90-10 στα νέα δάνεια, το τελευταίο διάστημα όμως οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μειώσεις των σταθερών επιτοκίων. Έτσι, για χρονικό διάστημα έως 2 ετών το κόστος του χρήματος ξεκινά χαμηλότερα από το 4%- ανταγωνιστικό δηλαδή σε σχέση με τα κυμαινόμενα επιτόκια.

Αντίστοιχες μειώσεις αναμένονται σύντομα και στα σταθερά επιτόκια πενταετίας, τα οποία σύμφωνα με τους τραπεζίτες θα διαμορφωθούν κοντά στο 4%5%. Με αυτά τα δεδομένα, προβλέπουν στροφή των δανειοληπτών στα σταθερά επιτόκια, με αφορμή και κάποιες ενδεχόμενες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες θεωρούνται αναπόφευκτες λόγω του κινδύνου εκτίναξης του πληθωρισμού.

Ολοένα και περισσότεροι τραπεζίτες «κλείνουν το μάτι» στα σταθερά επιτόκια προτείνοντας σε παλιούς και νέους πελάτες να κλειδώσουν μέσα στους επόμενους μήνες τις οφειλές τους.


Τα ελκυστικά δάνεια θα αναθερμάνουν τη στεγαστική πίστη
Όσο διατηρείται το κλίμα αισιοδοξίας στις διεθνείς αγορές και τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού τόσο αυξάνεται η όρεξη των υποψήφιων αγοραστών για ακίνητα. Παράλληλα, όσο υπάρχουν ελκυστικά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, όπως αυτά σε ελβετικό φράγκο και τα υβριδικά προϊόντα τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να δούμε μια γενικότερη αναθέρμανση στη στεγαστική πίστη μέσα στους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, καθώς αποκλιμακώνεται η κρίση, είναι πολύ πιθανό να δούμε άνοδο των επιτοκίων, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να τροφοδοτήσει στροφή των δανειοληπτών σε σταθερό επιτόκιο, αντί του κυμαινόμενου που κυριαρχεί σήμερα.
Πηγή: www.tanea.gr

No comments: