World House Real Estate TV

Wednesday, April 8, 2009

Γενικά: ΜΕΣΙΤΕΣ: οι καλοί, οι κακοί και οι... άσχετοι

Ο «ΚΑΚΟΣ» ΜΕΣΙΤΗΣ

Ενα από τα συνήθη «κόλπα» που ενδέχεται να συναντήσετε κατά τη συναλλαγή μ' έναν μεσίτη, είναι να σας ζητηθεί η πληρωμή προκαταβολής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μεσιτών Αθηνών - Αττικής, κ. Γιάννη Ρεβύθη, αυτό το αίτημα είναι μια σαφής ένδειξη ότι ο μεσίτης ενδεχομένως να μην είναι επαγγελματίας.
Οπως αναφέρει, καμία σύμβαση ή συναλλαγή δεν πρέπει να γίνεται χωρίς την παρουσία δικηγόρου. Ποτέ δεν πρέπει να υπογράφετε κάποιο έγγραφο χωρίς τον δικηγόρο σας. «Η παρουσία δικηγόρου, από την αρχή έως το τέλος της διαδικασίας πώλησης, αγοράς ή μίσθωσης ακινήτου, διασφαλίζει τα συμφέροντα του κόσμου», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ρεβύθης. Αλλο ένα στοιχείο που αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι ο μεσίτης δεν είναι αξιόπιστος, είναι όταν σας ζητεί χρήματα για έξοδα του γραφείου, σχετικά με την υπόθεσή σας. «Οι νόμιμοι μεσίτες δεν προεισπράττουν χρήματα για έξοδα πώλησης, εύρεσης ή μίσθωσης ακινήτου, ούτε φυσικά για διαφημιστικές καταχωρίσεις ή αγγελίες», επισημαίνει ο κ. Ρεβύθης. Τα έξοδα αυτά αποτελούν μέρος της αμοιβής κάθε μεσιτικού γραφείου, η οποία καταβάλλεται μόνο αν φέρει εις πέρας το μέρος της υποχρέωσης που έχει αναλάβει απέναντί σας. Σημειώνεται όμως ότι οφείλει να πληρωθεί αν υποδείξει στον πελάτη την «ευκαιρία», δηλαδή αν παρουσιάσει το ακίνητο που καλύπτει τις ανάγκες του πελάτη του και εφόσον ασφαλώς η συναλλαγή ολοκληρωθεί.
Οσον αφορά το ζήτημα της αμοιβής, ο καλύτερος τρόπος εξασφάλισης είναι η υπογραφή μιας εντολής, όπου οι δύο πλευρές θα συμφωνούν την προμήθεια και την αμοιβή του μεσίτη. Οσον αφορά τις αγοραπωλησίες, είθισται ο μεσίτης να λαμβάνει το 2% από την αξία του συμβολαίου από τον αγοραστή και το 2% από τον πωλητή. Στην περίπτωση των ενοικιοστασίων λαμβάνει ένα ενοίκιο από τον ιδιοκτήτη και ένα από τον μισθωτή.

Ο ΜΗ ΓΝΩΣΤΗΣ

Ενας μεσίτης οφείλει να είναι καλά πληροφορημένος για τα χαρακτηριστικά της περιοχής που καλύπτει. Για παράδειγμα, οφείλει να είναι γνώστης πληροφοριών, όπως οι κρατούσες τιμές των ακινήτων της περιοχής, οι ισχύοντες συντελεστές δόμησης, οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης, τα σχέδια πόλεως και τι προβλέπουν για κάθε σημείο, οι αντικειμενικές αξίες κ.ο.κ.
Ο μόνος τρόπος για να το διαπιστώσει κανείς αυτό, είναι ασφαλώς να του θέσει τα σχετικά ερωτήματα. Κατά περίπτωση, ένας καλά πληροφορημένος και έμπειρος μεσίτης είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμα και γραφειοκρατικά ζητήματα, όπως π.χ. ποια έγγραφα χρειάζονται για την πώληση ενός ακινήτου. Κατά τον κ. Ρεβύθη, ο μεσίτης δεν οφείλει να τα γνωρίζει, αλλά καλό είναι να έχει τέτοια στοιχεία υπόψη του.



Ο ΚΑΛΟΣ ΜΕΣΙΤΗΣ

Ασφαλώς, όταν πράττει τα αντίθετα απ' όσα αναφέρονται παραπάνω, ήτοι αν είναι σωστά και έγκυρα πληροφορημένος για την κτηματαγορά της περιοχής, την οποία καλύπτει, αν δεν προσπαθεί να αποσπάσει χρήματα από την πρώτη στιγμή, ή χρήματα τα οποία δεν δικαιολογούνται από τη φύση του επαγγέλματος και τον τρόπο λειτουργίας του, όπως π.χ. την προείσπραξη εξόδων του γραφείου για την καταχώριση αγγελιών κ.ο.κ.
Αντίστοιχα, ο μεσίτης που γνωρίζει καλά τη δουλειά του, οφείλει να είναι σε θέση να προασπίζει τα συμφέροντα των πελατών του, τόσο των πωλητών όσο και των αγοραστών ακινήτων. Αλλωστε, το βασικότερο στοιχείο στη δουλειά του μεσίτη είναι ο συνδυασμός των ακινήτων που διαθέτει προς πώληση με τις ανάγκες των πελατών - αγοραστών του. Σε περίπτωση, που αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει να εντοπίσει τα καταλληλότερα ακίνητα, με βάση τη γνώση που έχει για την κτηματαγορά και τις προσωπικές του γνωριμίες και επαφές με άλλα μεσιτικά γραφεία. Παράλληλα, ο επαγγελματίας μεσίτης είναι σε θέση να συμβουλέψει τον πελάτη του για τη σωστή τιμή πώλησης του ακινήτου του, αλλά και να τον κατευθύνει ανάλογα, όταν αναζητεί κάποιο ακίνητο. Από την πλευρά του όμως και ο ενδιαφερόμενος αγοραστής πρέπει να έχει υπόψη του ορισμένα στοιχεία, προτού απευθυνθεί σε κάποιον μεσίτη. Αυτά είναι κατ' αρχάς το ποσό, το οποίο μπορεί να δαπανήσει, η περιοχή ή οι περιοχές όπου επιθυμεί να αποκτήσει ακίνητο και οι προδιαγραφές του σπιτιού (π.χ. διαμέρισμα, ή μονοκατοικία, επιφάνεια κ.ο.κ.).
Ο επαγγελματίας μεσίτης γνωρίζει ακόμα και τα έντυπα που έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση όσον αφορά τις αγγελίες ακινήτων που ενδιαφέρεται να καταχωρίσει. Μια καλά στοχευμένη αγγελία έχει κατά κανόνα θετικό αποτέλεσμα, τόσο για τον μεσίτη όσο και για τον πελάτη του.
Πηγή:Kathimerini

No comments: