World House Real Estate TV

Wednesday, April 22, 2009

Γενικά: Παίρνουν εργολαβία τα απούλητα σπίτια

Σχέδιο «φθηνά σπίτια» ετοιμάζεται να ρίξει στο προεκλογικό παιχνίδι η κυβέρνηση. Με μοχλό τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει να παρέμβει στην αγορά ακινήτων αγοράζοντας από τους κατασκευαστές σε τιμές χαμηλότερες των αγοραίων μέρος του αποθέματος των περίπου 200.000 απούλητων κατοικιών, που στη συνέχεια θα διατεθούν σε δικαιούχους.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι σημερινές υψηλές τιμές πώλησης των ακινήτων είναι ο βασικός λόγος που έχει παγώσει η αγορά ακινήτων και η οικοδομική δραστηριότητα. Υποστηρίζουν δε ότι με τη μαζική αγορά από τους κατασκευαστές αδιάθετων ακινήτων σε τιμές χαμηλότερες από τις σημερινές, θα συμπιεστούν οι τιμές και θα λειτουργήσει η αγορά. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, αυτό θα επιτευχθεί είτε γιατί τα ακίνητα αυτά που θα αγοραστούν από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) θα διατεθούν τελικά σε δικαιούχους του Οργανισμού οι οποίοι θα λάβουν τραπεζικό στεγαστικό δάνειο, είτε διότι πιστεύουν ότι με την παρέμβαση του ΟΕΚ θα δημιουργηθεί συνολικά μια χαμηλότερη βάση τιμών στην αγορά ακινήτων. Πρόκειται για ένα σχέδιο που, σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή του θα αποτελέσει ένα μεγάλο δώρο προς τους κατασκευαστές, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί από την τιμή στην οποία θα αγοράσει τις κατοικίες το Δημόσιο. Είναι παράλληλα και ένα σχέδιο με πολλά αγκάθια καθώς η επιτυχία του θα κριθεί σε μια σειρά από σημαντικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευθετηθούν, όπως το ύψος της τιμής στην οποία θα αγοράσει το Δημόσιο, το αν στον ΟΕΚ θα «φορτωθούν» και κατοικίες οι οποίες επειδή βρίσκονται σε άκρως υποβαθμισμένες περιοχές ουσιαστικά δεν εμφανίζουν κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον, και αν οι κατασκευαστές που θα ενταχθούν στο μέτρο και θα πουλήσουν κατοικίες στο Δημόσιο, θα ρίξουν τα σχετικά έσοδα που θα εξασφαλίσουν και πάλι στην οικοδομή για να τονώσουν την απασχόληση ή θα τα διακρατήσουν χωρίς ουσιαστικό όφελος για την πραγματική οικονομία.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου
Τα βασικά σημεία του σχεδίου που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, είναι:

1. Η υποβολή δημόσιας προσφοράς του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας προς τους κατασκευαστές σε συγκεκριμένες τιμές ανά περιοχή. Θεωρείται βέβαιο ότι μεγάλο βάρος θα δοθεί στην αγορά κατοικιών σε περιοχές όπου υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματος των 200.000 κατοικιών (κυρίως δυτικά προάστια της Αθήνας και Μεσόγεια). Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο που θα προσφερθεί ανά περιοχή θα είναι, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν που ζητούν σήμερα για να πουλήσουν οι κατασκευαστές. Ατού για το Δημόσιο στη διαπραγμάτευση, όπως λένε τα ίδια στελέχη, θα είναι η αγορά μεγάλου αριθμού κατοικιών που θα αποτελεί δέλεαρ για τους κατασκευαστές για να πουλήσουν σε χαμηλή τιμή. Παράλληλα, αυτή η χαμηλή τιμή, όπως υποστηρίζουν, θα έχει θετικές επιπτώσεις αφού θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για το σύνολο της αγοράς ακινήτων και θα συμπιέσει τις τιμές σε όλες τις περιοχές. Σημειώνουν επίσης ότι η πτώση των τιμών θα λειτουργήσει ευνοϊκά και για το τραπεζικό σύστημα καθώς θα αυξηθούν οι χορηγήσεις δανείων που σήμερα έχουν παγώσει. Δεν είναι τυχαίο ότι τραπεζικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι σημαντικό μέρος του προβλήματος της υποχρηματοδότησης της αγοράς ακινήτων οφείλεται όχι στην ανεπάρκεια κεφαλαίων από τις τράπεζες αλλά στη μειωμένη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από τα νοικοκυριά λόγω των υψηλών τιμών. Όσον αφορά τα ποσά που θα απαιτηθούν για την αγορά των αδιάθετων ακινήτων, τα ί δια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι θα εξασφαλιστούν με μερική περικοπή του κατασκευαστικού προγράμματος του ίδιου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αλλά και με δανεισμό.

2. Η αύξηση του συντελεστή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για τους κατασκευαστές από το 0,1% της αντικειμενικής στο 0,6%. Πρόκειται για μέτρο το οποίο στοχεύει στην αύξηση του κόστους «διακράτησης των ακινήτων» από τους κατασκευαστές. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμη μέτρο πίεσης προς τους κατασκευαστές για να ρίξουν τις τιμές.

3. Η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του ΟΕΚ. Προωθούνται νέα προγράμματα επιδότησης επιτοκίου για τους τριτέκνους καθώς και νέα προγράμματα στέγασης.

4. Η διεύρυνση της φοροαπαλλαγής για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με στεγαστικό δάνειο για δύο ή τρία χρόνια. Ενώ σήμερα εκπίπτει από τον φόρο το 20% των τόκων του στεγαστικού δανείου, προωθείται η έκπτωση των τόκων από το εισόδημα που οδηγεί ουσιαστικά σε έκπτωση από τον φόρο έως και του 40% των τόκων. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να επεκταθεί η φοροαπαλλαγή και σε όσους έχουν ήδη στεγαστικό δάνειο μετά το 2003 οπότε και ψαλιδίστηκε η φοροαπαλλαγή (μέχρι το τέλος του 2002 ίσχυε η έκπτωση των τόκων από το εισόδημα). Επίσης, υπάρχουν εισηγήσεις για παροχή έκπτωσης από τον φόρο και για όσους αγοράζουν δεύτερη κατοικία με στεγαστικό δάνειο (π.χ. εξοχικό κ.λπ.).

5. Η αύξηση της επιδότησης του επιτοκίου για την αγορά επαγγελματικής στέγης.

6. Η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων για όσους αγοράζουν δεύτερη κατοικία. Ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται σήμερα με ποσοστό 9%-11% επί της αντικειμενικής τιμής και μελετάται να μειωθεί στο 7% ή και χαμηλότερα.


Μέσα Μαΐου ανοίγουν τα χαρτιά τους για τους ημιυπαίθριους
ΣΤΑ ΜΕΣΑτου επόμενου μήνα αναμένεται να ανοίξουν από το ΥΠΕΧΩΔΕ τα χαρτιά τους για το τι πρόκειται να γίνει με τους ημιυπαίθριους. Το κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων αποτελεί σήμερα τη Νούμερο 1 πολεοδομική παράβαση σε όλη τη χώρα, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις αφορά περισσότερα από 90% των διαμερισμάτων. Το πώς θα διευθετηθεί το ζήτημα αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό για το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μέχρι στιγμής, από το υπουργείο τηρούν για το θέμα σιγήν ιχθύος και παραπέμπουν στην Επιτροπή που έχει συσταθεί με υπηρεσιακούς παράγοντες. Ήδη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που έχουν κλειστεί παρανόμως. «Νομιμοποίηση δεν γίνεται. Μπορεί να γίνει τακτοποίηση, με την έννοια ότι δεν θα μπορεί να κατεδαφιστεί», έχει δηλώσει.
Στοχεύουν σε έσοδα 1 δισ. ευρώ
Η αναμενόμενη τακτοποίηση του θέματος εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με το ποσό προστίμου που θα επιβληθεί. Και εδώ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, βρίσκεται ένα από τα αγκάθια για τη διευθέτηση του ζητήματος. «Αν πρόκειται να πληρωθεί ποσό από 4.000 έως 5.000 ευρώ ανά διαμέρισμα, ελάχιστοι είναι οι ιδιοκτήτες που θα ανταποκριθούν και το μέτρο δεν θα βρει καμία ανταπόκριση», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς. «Η τακτοποίηση έχει νόημα αν το πρόστιμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση δεν υπερβαίνει κατά μέσο όρο τα 1.000 ευρώ ανά διαμέρισμα». Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Δημήτρης Καψιμάλης, «τόσο από το ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και από το υπουργείο Οικονομικών που θα εισπράξει τα έσοδα, βολιδοσκοπούν την κατάσταση αφήνοντας να διαρρεύσει κάθε φορά και διαφορετικό ποσό για το πρόστιμο διατήρησης. Αν είναι πάνω από 50-100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους περισσότερους ιδιοκτήτες να πάνε να τακτοποιήσουν το ζήτημα, αφού χωρίς να γίνει καταγγελία στην Πολεοδομία δεν γίνεται κανένας έλεγχος».


Το κλειδί στα χέρια των κατασκευαστών
ΠΑΡΑ τα θολά σημεία του σχεδίου που τελικά θα κρίνουν την αποτελεσματικότητά του, αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, Αριστοτέλης Καρυτινός. Κατ΄ αρχήν, το πρώτο και κυριότερο θέμα που πρέπει να διευκρινιστεί, αφορά τις τιμές στις οποίες θα αγοράσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) τα ακίνητα. Όπως σχολιάζει ο κ. Καρυτινός, προφανώς θα υπάρξει ένα πλαφόν, πάνω από το οποίο θα εξαιρούνται κάποιες πολύ ακριβές κατοικίες, και αντιστοίχως θα «πριμοδοτούνται» οι μεσαίου κόστους και οι φθηνότερες. Το δεύτερο θέμα αφορά τα κριτήρια που θα οριστούν για να ενταχθούν οι κατασκευαστές στο μέτρο. Ο ίδιος θεωρεί βέβαιο ότι θα υπάρξει συνωστισμός, καθώς τα απούλητα διαμερίσματα είναι κάτω από 100.000 (κατά τους κατασκευαστές) και μεταξύ 150.000-200.000 κατά κάποιους άλλους. Επομένως- λέει το στέλεχος της Εθνικής- είναι πάρα πολλοί αυτοί που θα σπεύσουν να υπαχθούν σε μια τέτοια ρύθμιση, και άρα πρέπει να υπάρξει ένα μοντέλο βάσει του οποίου κάποιοι θα έχουν προτεραιότητα έναντι κάποιων άλλων, κ.ο.κ.
Το κρίσιμο σημείο
Ωστόσο, το πιο βασικό σημείο που θα κρίνει κατά πόσο θα ωφεληθεί ευρύτερα η κτηματαγορά, σχετίζεται με το αν οι κατασκευαστές που θα εισπράξουν χρήματα από τον ΟΕΚ, θα τα επανεπενδύσουν σε νέες οικοδομές. «Αν διοχετεύσουν τα χρήματα που θα πάρουν από τον ΟΕΚ στην κατασκευή νέων οικοδομών, ασφαλώς και θα ευεργετηθεί ευρύτερα η κτηματαγορά, η απασχόληση στα δεκάδες οικοδομικά επαγγέλματα, κ.λπ. Διαφορετικά, θα ωφεληθούν μόνο όσοι θα ξεφορτωθούν κάποια από τα ακίνητα του στοκ τους», λέει ο κ. Καρυτινός. Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα αφορά τον φορέα που θα εκτιμήσει τα ακίνητα, που θα τα κοστολογήσει για να διαπιστώσει αν πράγματι κοστίζουν τόσο όσο αναφέρουν οι κατασκευαστές τους. Πιθανώς εδώ ο ΟΕΚ να χρειαστεί και τη συνδρομή κάποιων εκτιμητών από την αγορά.
Πηγή: digital.tanea.gr

No comments: